Slik får du penger tilbake på skatten

Aske Buemann

CEO & medgründer

Hva er skattefradrag?

Skattefradrag er beløp som du kan trekke fra din skattepliktige inntekt. Det betyr at du ikke trenger å betale skatt av den delen av inntekten som fradraget dekker. For eksempel, hvis du har hatt utgifter til barnepass eller reiser til og fra jobb, kan du få fradrag for disse utgiftene, noe som reduserer din totale skatt. Tenk deg at du tjener 500.000 kr og har et fradrag på 10.000 kr. Da betaler du bare skatt av 490.000 kr. Fradrag hjelper deg derfor med å redusere din skattebyrde.

Hva er ‘Skattekortet’

Skattekortet er et elektronisk dokument som viser hvor mye skatt arbeidsgiveren din skal trekke fra lønnen før du får den utbetalt. Det er basert på forventet inntekt, fradrag og andre økonomiske forhold som Skatteetaten har registrert. Det er viktig å holde skattekortet oppdatert, da feil informasjon kan føre til at du betaler for mye eller for lite skatt. Les mer om prosenttrekk og tabeltrekk her: Hva er et skattekort

Hva er ‘Skattemeldingen’

Skattemeldingen er den årlige oversikten som viser din inntekt, fradrag og øvrige skatteforhold for fjoråret. Skattemeldingen er ofte forhåndsutfylt, men det er viktig at du kontrollerer at alle opplysninger er korrekte, spesielt når det gjelder fradrag. Hvis du oppdager feil eller mangler, må du rette dem for å sikre at du betaler riktig skatt.

Topp 3 fradrag du bør være oppmerksom på

Fradrag for refinansiering

Hvis du har refinansiert boliglånet ditt for å få lavere rente eller bedre betingelser, kan du få fradrag for kostnadene knyttet til refinansieringen. Dette kan inkludere gebyrer til takstmann, rådgivning og tinglysingsgebyr. For eksempel, hvis du har betalt 5.000 kr til en takstmann for en vurdering av boligen i forbindelse med refinansiering, kan du trekke dette fra din skattepliktige inntekt.

Foreldrefradrag

Har du barn i barnehage, fritidsordning eller SFO, kan du få fradrag for utgifter du har hatt til pass av barna. Foreldrefradraget dekker en del av kostnadene for barnepass, og jo flere barn du har, jo høyere blir fradraget. For eksempel, hvis du har to barn i barnehage og har betalt 40.000 kr i barnepass, kan en betydelig del av dette beløpet trekkes fra på skatten.

Reisefradrag

Hvis du har en lang reisevei til og fra jobb hver dag, kan du ha rett til reisefradrag. Fradraget dekker utgifter du har hatt ved å reise over en viss avstand, enten det gjelder offentlig transport eller bruk av egen bil. For eksempel, hvis du pendler 60 km hver vei, kan du få fradrag for reisekostnadene. Dette fradraget kan raskt bli betydelig, spesielt hvis du pendler lange avstander.

Det kan være store beløp å hente tilbake på skatten hvis du vet hvilke fradrag du har rett til. Enten det gjelder refinansiering, foreldrefradrag eller reisefradrag, finnes det mange muligheter til å redusere din skattepliktige inntekt og dermed betale mindre skatt.

Hvis du er usikker på hvordan du skal rapportere opplysningene riktig, eller hvis du vil være sikker på at du får alle fradragene du har krav på, kan du prøve vår tjeneste hos TaxHelper. Vi sørger for at alt blir rapportert korrekt, slik at du ikke går glipp av fradragene du har rett på.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her