5 tips til skattemeldingen 2023: Få penger tilbake på skatten

Aske Buemann

CEO & medgründer

Når det er tid for å fylle ut skattemeldingen, kan det være lett å overse noen viktige fradrag. 1 million nordmenn går glipp av penger de har krav på, fordi de ikke er klar over at de selv må oppgi informasjon, eller fordi de er usikre på hva som skal inkluderes. Skatteetaten samler ikke automatisk all nødvendig data, så det er viktig å kjenne til de fradragene man selv må rapportere.

5 oversette fradrag.

1. Lån og rentefradrag
Lån og rentefradrag er et område hvor mange går glipp av potensielle besparelser. Det er ikke uvanlig å glemme å oppgi renteutgifter fra lån, spesielt hvis man har lån fra utenlandske banker eller har refinansiert lån i løpet av året. Det er viktig å inkludere renteutgifter, da det ellers kan føre til at man betaler mer i skatt enn nødvendig.

2. Foreldrefradrag
Foreldrefradraget, som dekker utgifter til barnepass, blir ofte oversett. Mange er ikke klar over at man kan få fradrag for kostnader til barnehage, dagmamma og andre passingsordninger. I tillegg kan man få fradrag for kjøringen til barnehage, dagmamma osv., selv om det bare er et par kilometer.

3. Reisefradrag
Reisefradraget er et komplekst område, og mange er ikke klar over de kriteriene som må være oppfylt for å være berettiget til dette fradraget. Mange unnlater å registrere reisekostnadene sine eller glemmer å inkludere alle relevante reiser, noe som kan bety at man går glipp av betydelige skattefradrag. I tillegg til transportutgifter kan man få fradrag for å ha mer enn 18 kilometer (2023) til jobb, og man kan også få fradrag for bompenger og utgifter til ferge.

4. Pendlerfradrag
Pendlerfradraget, som dekker merutgifter ved overnatting borte fra hjemmet, blir ofte ikke fullt utnyttet. Mange er ikke klar over at man må oppgi utgifter til kost og losji ved pendling. For å få fradrag for merutgifter til overnatting (losji), kreves det at man har fullstendige utgifter til to husholdninger. Det er også viktig å merke seg at man ikke kan få fradrag for utgifter som er betalt av arbeidsgiver.

5. Fagforeningsfradrag
Fagforeningsfradraget er et annet område mange overser. Folk glemmer ofte at de kan få fradrag for fagforeningskontingenten. Derfor er det viktig å rapportere alle kontingenter betalt til fagforeninger, da dette fradraget kan redusere den skattepliktige inntekten.

Det kan være en utfordring å holde styr på alle fradragene man har rett til, da reglene ofte er komplekse og betingelsene kan variere. Hvis man er usikker på hvordan man skal oppgi informasjonen korrekt, eller ønsker hjelp til å maksimere fradragene, er det en god idé å søke rådgivning. Dette kan gjøre prosessen lettere og sikre at man ikke går glipp av viktige skattebesparelser.

Hvis man ikke har tid eller overskudd til å sette seg inn i alle disse komplekse betingelsene, står vi hos TaxHelper klare til å hjelpe.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her