Skattemelding: Viktige frister og deadlines

Aske Buemann

CEO & medgründer

Når det kommer til skattemeldingen, også kjent som selvangivelsen eller skatteligningen, er det essensielt å overholde de fastsatte fristene. Ved å overholde disse fristene sikrer man seg at unngå unødvendige gebyrer og sanksjoner. I denne artikkelen vil vi gjennomgå de viktigste fristene og deadline for skattemeldingen, og hvorfor det er viktig å overholde dem. Vi vil også se nærmere på de gebyrene man kan unngå ved å levere skattemeldingen til tiden.

Viktige frister for skattemeldingen

Mars: Åpning av skattemeldingen:

  • Mars: Skattemeldingen blir tilgjengelig på Skatteetatens hjemmeside i løpet av mars. 

April: Ordinær frist for skattemelding:

  • 30. april: Den generelle fristen for innlevering av skattemeldingen. Man skal sørge for at skattemeldingen er innsendt innen denne datoen.

Før 30. April: Søknad om utvidet frist:

  • Før 30. april: Hvis man har behov for ekstra tid til å innlevere skattemeldingen, må man søke om en utvidet frist før den ordinære fristen 30. april. Den utvidede fristen gis som regel til 31. mai.

April–oktober: Skatteoppgjør:

  • April til juni: De fleste mottar skatteoppgjøret i perioden mellom april og juni.
  • Høst: Noen mottar skatteoppgjøret senere på høsten. Alle vil ha mottatt skatteoppgjøret før 1. desember. Skatteoppgjør sendes ikke ut på helligdager, i påskeuken, i juli eller første halvdel av august. Hvis man har penger til gode, vil disse bli utbetalt samtidig med mottak av skatteoppgjøret.

August: Frist for betaling av restskatt:

  • 20. august: Betalingsfristen for den første fakturaen hvis skatteoppgjøret viser restskatt, og man mottar skatteoppgjøret mellom 1. april og 30. juni.
  • For de som mottar skatteoppgjøret senere på høsten, vil betalingsfristen bli angitt i skatteoppgjøret. Dette er som regel tre uker etter mottak av skatteoppgjøret.
  • Det er viktig at man betaler dette til tiden, også selv om man klager, da man ellers kan bli pålagt renter.

Frister for retting av feil på skattemeldingen

Selv om man gjør sitt beste for å fylle ut skattemeldingen korrekt, kan det fortsatt oppstå feil. Det er viktig å rette disse feilene så raskt som mulig for å unngå potensielle gebyrer og problemer med Skatteetaten.

  • Hvis man oppdager en feil i skattemeldingen etter innsending, har man mulighet til å rette den. Skatteetaten tillater at man kan gå opptil tre år tilbake i tid og rette tidligere års skattemeldinger hvis det er behov for det.
  • Hva gjør man hvis man har en feil? Hvis man oppdager en feil, skal man logge inn på Skatteetatens hjemmeside og foreta de nødvendige rettelsene i skattemeldingen. Det er også mulig å kontakte Skatteetaten direkte for veiledning og support hvis man er usikker på hvordan man skal rette feilen.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Tips til skattemelding

Å fylle ut skattemeldingen korrekt kan virke som en utfordring, men med noen enkle tips kan man gjøre prosessen mer oversiktlig.

  • Begynn i god tid: Det er alltid en god idé å begynne på skattemeldingen i god tid. Ved å starte tidlig får man tid til å samle alle nødvendige dokumenter og opplysninger uten å måtte skynde seg. Dette reduserer risikoen for feil og sikrer at man kan gjennomgå alle detaljer grundig.
  • Åpning for når man kan rette i den: Skattemeldingen kan vanligvis rettes etter innsending, hvis man oppdager feil eller mangler. Skatteetaten gir mulighet til å logge inn og foreta endringer innenfor en bestemt periode etter den opprinnelige fristen.
  • Utforsk mulige fradrag: Det finnes mange fradrag som man kanskje ikke er oppmerksom på, men som kan gi betydelige skattebesparelser. Bruk tid på å utforske de ulike fradragene man kan ha krav på, som reisefradrag, fagforeningsfradrag og lån og rente-fradrag. Ved å gjøre dette kan man sikre at man får de pengene man har krav på.
  • TaxHelper: Bruk TaxHelper som en enkel og rask måte å få mest mulig ut av fradragene dine.