Hva er et skattekort? Alt du behøver å vite

Aske Buemann

CEO & medgründer

I Norge er det et krav at alle med en årlig inntekt over 70.000 kroner (2024) må ha et skattekort. Dette kortet sikrer at arbeidsgiveren trekker riktig mengde skatt fra lønnen, og hindrer at man betaler en skattesats på opptil 50%. Hvis inntekten er under grensen, kan man få et frikort som gir skattefrihet på inntekten opp til denne grensen.

Skattekortet hentes automatisk fra Skatteetaten av arbeidsgiveren. Det brukes til å beregne korrekt skatt som skal trekkes fra lønnen før man får den utbetalt. Man mottar en skattetrekksmelding som informerer om hvilket skattekort man har. Skattekortet gjelder for et helt kalenderår og blir automatisk fornyet. Det er imidlertid en god idé å kontrollere at opplysningene på kortet stemmer overens med forventede inntekter for året.

Typer av skattekort: Når skal man velge hva?

Tabelltrekk:

  • Hvem passer det til? Tabelltrekk er ideelt for dem med en stabil inntekt og én fast arbeidsgiver.

Hvordan fungerer det? Skatten trekkes basert på en tabell, som kan finnes på lønnsslippen eller ved å logge inn på Skatteetaten. Tabelltrekk justerer skatten hvis lønnen endrer seg i løpet av året. For dem med flere arbeidsgivere skal kun hovedarbeidsgiveren bruke tabelltrekk, mens de øvrige skal bruke prosenttrekk for å unngå risikoen for restskatt.

Prosenttrekk:

  • Hvem passer det til? Prosenttrekk er best for dem med flere arbeidsgivere, varierende inntekt (som provisjon eller bonus), store fradrag, eller en kombinasjon av lønn og pensjon.

Hvordan fungerer det? Skatten trekkes etter en fast prosentsats, beregnet ut fra samlet inntekt, fradrag, formue og gjeld. Prosenttrekk tar ikke hensyn til endringer i inntekten eller fradrag, så det er viktig å oppdatere skattekortet ved endringer for å unngå over- eller underbetaling av skatt.

Hvordan fungerer skattekortet?

Hva skal du gjøre selv?

  • Oppdater opplysningene: Sørg for at opplysningene dine hos Skatteetaten er korrekte, spesielt ved endringer i inntekt eller fradrag.
  • Sjekk skattetrekksmeldingen: Gå gjennom meldingen ved endringer i inntekten for å sikre at opplysningene er riktige.

Hva skal arbeidsgiveren din gjøre?

  • Hente skattekortet: Arbeidsgiveren henter automatisk skattekortet fra Skatteetaten.
  • Trekk korrekt skatt: Arbeidsgiveren skal trekke riktig skatt fra lønnen basert på det angitte skattekortet.

Viktigheten av et korrekt skattekort

Et korrekt skattekort er essensielt for å betale riktig skatt og unngå økonomiske problemer.

Hvorfor er det viktig?

  • Unngå restskatt: Et feil skattekort kan føre til at man betaler for lite i skatt og ender opp med å betale restskatt.
  • Unngå for mye skatt: Betaler man for mye, får man penger tilbake, men det betyr at man har hatt et lavere rådighetbeløp i løpet av året.
  • Sikre korrekte fradrag: Et korrekt skattekort sikrer at fradragene dine blir tatt i betraktning.

Hvordan sikre seg?

  • Oppdater dine opplysninger: Sørg for at informasjonen din hos Skatteetaten er korrekt, særlig når det skjer endringer i inntekten eller fradragene din.
  • Informer arbeidsgivere: Hvis du har flere arbeidsgivere, må du sørge for at kun hovedarbeidsgiveren bruker tabelltrekk, mens de øvrige bruker prosenttrekk.
  • Kontakt Skatteetaten ved feil: Få hjelp fra Skatteetaten hvis det er feil på skattekortet.

Ved å følge disse rådene kan du sikre at skattekortet ditt er korrekt, unngå økonomiske overraskelser og opprettholde en stabil økonomi.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her