Hva er skattemeldingen?

Aske Buemann

CEO & medgründer

Skattemeldingen, også kjent som selvangivelsen eller skatteligningen, er en årlig rapport som man finner på Skatteetaten. Den inneholder detaljerte opplysninger om ens inntekter, utgifter, formue og gjeld for det foregående året. Formålet med skattemeldingen er å beregne hvor mye skatt man skal betale, eller om man har betalt for mye i løpet av året, og dermed har krav på å få penger tilbake. Skattemeldingen er laget for å sikre at ens skatt blir beregnet korrekt og gir et presist bilde av ens økonomiske situasjon.

Hvordan fungerer skattemeldingen?

Skattemeldingen fungerer som en oversikt over ens økonomiske forhold for det foregående året. Når man sender skattemeldingen inn, bruker Skatteetaten opplysningene til å beregne den endelige skatteplikten. Skatteetaten utarbeider en skatteoppgjør som viser om man enten skal betale restskatt eller får penger tilbake. Hvis det er feil i opplysningene, kan det føre til tilleggsskatt eller justeringer i fradragene.

Hvordan utfylles skattemeldingen?

For å utfylle skattemeldingen korrekt, må man bruke Skatteetatens nettside. Den digitale skattemeldingen inneholder ofte forhåndsutfylte opplysninger fra ens arbeidsgiver og banker. Det er viktig å gjennomgå disse opplysningene for å sikre at de er riktige. Man må kontrollere om inntektene og fradragene er korrekte og endre opplysningene hvis nødvendig. Dette kan omfatte justeringer av dataene eller tillegg av ytterligere opplysninger.

Korrekt utfylling av skattemeldingen er viktig for å unngå feil i skatteberegningen. Feil kan føre til ekstra skatt eller tap av fradrag som man har krav på. En korrekt utfylt skattemelding sikrer at man oppfyller sine skattemessige forpliktelser og reduserer risikoen for bøter og renter.

Fordeler ved å utfylle den korrekt

  • Unngå uventet restskatt: En korrekt skattemelding reduserer risikoen for en ekstra skatteregning. Dette gir økonomisk forutsigbarhet og trygghet.
  • Maksimer skattefradrag: En nøyaktig utfylt skattemelding sikrer at man får alle relevante fradrag, noe som kan bety betydelige besparelser og flere penger i lommen.
  • Raskere skatteoppgjør: En feilfri skattemelding gjør at Skatteetaten kan behandle opplysningene raskere, noe som kan bety en tidligere skatterefusjon.

Når man har fylt ut skattemeldingen, har man ikke bare kontroll over sin skattesituasjon, men man sikrer også at man får akkurat det man har krav på.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Hvilke fradrag er det på skattemeldingen?

Her er noen av de mest vanlige fradragene man kan kreve:

  • Foreldrefradrag: Dekker utgifter til barnepass, som dagpleie eller barnehage. Fradraget er begrenset til 25.000 kroner for ett barn og 15.000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første (2023)
  • Reisefradrag: Gjelder for daglige reiser mellom hjem og arbeid, hvis avstanden overstiger 18 kilometer én vei (2023). Du kan også få fradarg for utgifter til bom og ferger dersom de overstiger 3.300 kr i året.
  • Pendlerfradrag: For personer som bor borte fra hjemmet på grunn av arbeid. Det er en forutsetning at det er en ekstra kostnad og at den ikke er dekket av arbeidsgiveren din.
  • Lån og renter fradrag: Fradrag for betalte renter på boliglån, studielån og andre lån. Det er ingen maksimumsgrense, så hele renteutgiften kan trekkes fra.
  • Fagforeningsfradrag: Fradrag for fagforeningskontingent, med en grense på opptil 7.700 kroner (2023). Dette reduserer den skattepliktige inntekten og kan gi en betydelig skattereduksjon.

Hva skjer etter utfylling av skattemeldingen?

Når man har sendt skattemeldingen, vil Skatteetaten gjennomgå opplysningene. Skatteetaten utarbeider en skatteoppgjør som viser:

  • Om man skal betale ytterligere skatt: Hvis ens skattebetalinger i løpet av året ikke matcher Skatteetatens vurdering, vil man motta en oppgørelse om restskatt. Man får beskjed om beløpet som skal betales og fristen for betalingen.
  • Om man får skatterefusjon: Hvis man har betalt for mye i skatt, vil man motta en skatterefusjon. Dette beløpet overføres til ens bankkonto, og man vil få beskjed om når man kan forvente pengene.

Etter å ha mottatt skatteoppgjøret, er det viktig å:

  • Gå gjennom oppgjøret: Kontrollere at alle opplysninger er riktige og rette eventuelle feil.
  • Betale restskatt eller vente på refusjon: Betale restskatt innen fristen for å unngå renter og bøter, eller vente på at refusjonen blir overført.