5 tips til skattekortet: Slik unngår man feil og maksimerer fradragene sine

Aske Buemann

CEO & medgründer

Når det gjelder skatt, er det viktig å være oppmerksom for å unngå uventet restskatt.

Her er fem konkrete tips som hjelper en med å holde styr på skattekortet sitt og sikre at man verken betaler for mye eller for lite i skatt.

1. Oppdater skattekortet ved inntektsendringer

Har inntekten din endret seg? Da bør man som utgangspunkt sørge for å oppdatere skattekortet sitt. Hvis inntekten øker eller reduseres, og man ikke justerer opplysningene sine, risikerer man å måtte betale tilbake skatt når skattemeldingen kommer. Dette kan enkelt unngås ved å logge inn på Skatteetatens nettside og justere opplysningene sine, slik at man betaler korrekt skatt gjennom hele året.

2. Velg riktig type skattekort

Det er viktig å velge den typen skattekort som passer best til ens økonomiske situasjon:

  • Tabelltrekk: Passer for de med en stabil inntekt og én fast arbeidsgiver. Tabelltrekk tilpasser seg små lønnsendringer automatisk og krever ikke samme oppfølging som prosenttrekk.
  • Prosenttrekk: Best for de med større variabel inntekt, for eksempel fra provisjon, bonus eller flere arbeidsgivere. Her trekkes skatten etter en fast prosentsats, noe som krever at man holder øye med sin økonomiske situasjon.

Man bør sørge for å velge den typen som passer best til ens situasjon og være oppmerksom på endringer som kan påvirke valget.

3. Vurder frikort hvis inntekten er lav

Hvis man har en lav årlig inntekt, kan et frikort være en god mulighet. Frikortet gir mulighet til å tjene opp til en bestemt beløpsgrense skattefritt. I 2024 er grensen 70.000 kroner. Hvis man forventer å tjene mindre enn dette beløpet, bør man ha et frikort. Det sikrer at man ikke betaler unødvendig skatt på inntekt under denne grensen.

4. Sjekk forhåndsutfylte opplysninger

Mange av opplysningene dine er forhåndsutfylt på skattekortet, men de kan være utdaterte, spesielt hvis den økonomiske situasjonen din har endret seg. Man bør alltid gjennomgå opplysningene sine for å sikre at de er korrekte. Hvis man har feil opplysninger stående på skattekortet, kan det føre til at man betaler for mye i skatt og dermed må betale tilbake penger.

5. Utnytt alle fradrag man har rett til

Fradrag kan ha stor betydning for skattebetalingen din. Mange glemmer å inkludere alle de fradragene de har rett til, noe som kan føre til at man betaler mer skatt enn nødvendig. Det er derfor viktig at man gjennomgår sin situasjon og sikrer at man får med alle relevante fradrag i skattemeldingen sin. Dette kan bidra til å redusere skattepliktig inntekt slik at man kun betaler det man skal.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Ved å følge disse fem tipsene kan man sikre en mer effektiv håndtering av skattekortet sitt. Dette hjelper med å unngå feil og maksimere fradragene, slik at man betaler akkurat riktig skatt – verken for mye eller for lite.