Skattefrit salg av bolig

Aske Buemann

CEO & medgründer

Når kan man oppnå et skattefritt boligsalg?

Når du selger en bolig, er hovedregelen at salget er skattepliktig. Det finnes imidlertid unntak som kan gjøre boligsalget nesten skattefritt, dersom du selv har bodd i boligen i en viss periode.

Hva er kravene?

For å kunne selge boligen din skattefritt, må du oppfylle to hovedkrav: eiertid og botid. Her ser vi nærmere på hva disse kravene innebærer.

Eiertid:

Du må ha eid boligen i minst 1 år for å kunne selge skattefritt. Eiertiden begynner som hovedregel når du fysisk overtar boligen, og ikke på tidspunktet når kjøpekontrakten er signert.

Når boligen selges, gjelder det fra budet fra kjøperen blir akseptert. For å oppfylle kravet om eiertid, må det ha gått 1 år fra overtakelsen av boligen til aksept av kjøperens bud.

Eksempel: Du overtar en bolig den 1. januar 2022, og den 15. mars 2023 aksepterer du et bud fra en kjøper. Dermed oppfyller du eiertidskravet, da det har gått mer enn 1 år.

Botid:

I tillegg til eiertid må du ha bodd i boligen i minst 1 av de siste 2 årene.

Du trenger ikke å ha bodd i boligen sammenhengende i 1 år, men det må til sammen være minst 12 måneder fordelt over de siste 2 årene fra du flyttet inn i boligen.

Eksempel: Hvis du overtar boligen i januar 2022, men først flytter inn i mars 2022 og bor der i 12 måneder fordelt over to år, oppfyller du botidskravet.

Hva om man blir forhindret fra å bo i boligen?

Det kan i enkelte tilfeller oppstå hindringer som gjør at man ikke kan bo i boligen, for eksempel på grunn av utdanning, arbeid eller sykdom. I slike tilfeller kan man fortsatt oppnå skattefritt salg hvis man ved hindringen ikke var kjent med problemet ved kjøpet av boligen.

Fullt skattefradrag ved utleie:

For at hele gevinsten skal være skattefri, må du ha bodd i minst halvparten av boligen selv. Hvis du leier ut en del av boligen, må man vurdere hvilken del av boligen du bor i, og hvilken del du leier ut.

Eksempel: Hvis den delen av boligen du bor i kan leies ut for 8.000 kroner i måneden, mens den delen du leier ut kan leies for 5.000 kroner, vil din del være den mest verdifulle. Dette betyr at hele salget kan være skattefritt. Hvis du derimot bor i den delen som kan leies ut for 5.000 kroner, og leier ut den andre delen som kan leies for 8.000 kroner, vil den delen av gevinsten som faller på utleiedelen være skattepliktig.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

For å oppnå et skattefritt boligsalg er det viktig å oppfylle kravene til både eiertid og botid. Vær oppmerksom på reglene ved utleie, slik at du kan maksimere sjansene for å selge boligen skattefritt.