Skatt ved salg af fritidsbolig

Aske Buemann

CEO & medgründer

Hva betegner en fritidsbolig?

En fritidsbolig er kort fortalt en eiendom som ikke brukes som hovedbolig, men derimot benyttes i fritiden. Dette kan omfatte alt fra fjellhytter eller hytter ved sjøen til leiligheter i storbyen som brukes i helgene og ferietider.

Hva hvis man vil selge sin fritidsbolig?

Hvis man ønsker å selge sin fritidsbolig og gjøre det skattefritt, må visse krav oppfylles.

Krav 1: Eiertid

For at salget skal være skattefritt, må du ha eid eiendommen i minst 5 år på det tidspunktet salget finner sted. Det er viktig å vurdere følgende:

Når ble man eier?

Eiertiden begynner normalt fra den dagen du overtar eiendommen.

Når har salget funnet sted?

Salget anses for å finne sted når kjøper og selger er blitt enige om salgssum og overtakelsestidspunkt, det vil si når selger aksepterer kjøperens bud.

For å oppfylle eiertidskravet må det altså ha gått minst 5 år fra du overtar boligen, til du aksepterer kjøperens bud.

Krav 2: Bruken av boligen

Når vi snakker om bruken av boligen, ser vi på de siste 8 årene. Du må ha brukt fritidsboligen selv i minst 5 av disse årene.

Hvorfor disse kravene?

Disse kravene er designet for å forhindre at folk kjøper og selger eiendommer utelukkende med tanke på å oppnå direkte profitt ved skattefritt salg. Hvis ikke kravene oppfylles, vil gevinsten fra salget være skattepliktig.

Det er viktig å merke seg at det kun er gevinsten som beskattes, ikke hele salgssummen. Gevinsten er forskjellen mellom salgsprisen og inngangsverdien.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Når er man fradragsberettiget?

I noen tilfeller kan salget ende med at du ikke oppnår en gevinst, men derimot lider et tap. Dette tapet kan trekkes fra annen inntekt, men det er kun relevant hvis en gevinst ville vært skattepliktig.

Hvis du oppfyller kravene for skattefritt salg, kan du ikke fradrage tapet. Dette skyldes at skattefritt salg utelukker muligheten for fradrag av tap, da det ikke er skattepliktig.