Hva er fradrag på privatlån?

Aske Buemann

CEO & medgründer

Hvis du har et privatlån, kan du være berettiget til å få fradrag for de renter du betaler på lånet. Mange er ikke klar over at fradrag også kan gjelde for private lån, men så lenge lånet er korrekt registrert hos Skatteetaten, og det finnes dokumentasjon på betaling av renter. I dette blogginnlegget gjennomgår vi hvordan du registrerer privatlånet ditt korrekt, og hvilke fradrag du kan få. For å få fradrag er det imidlertid noen krav du må oppfylle, og visse trinn du må følge.

Dette må du gjøre for å få fradrag:

1. Sjekk skattekortet

Når du har et privatlån, må du forsikre deg om at lånet og rentebetalingen er registrert korrekt i skattekortet ditt. Det er viktig at både lånebeløpet og de betalte rentene er lagt inn. Hvis disse opplysningene ikke er forhåndsutfylt i skattekortet, må du legge dem til manuelt.

2. Gå gjennom skattemeldingen din i mars

Når du mottar skattemeldingen din i mars, må du kontrollere at lånet og rentene er inkludert. Hvis de ikke er med, må du selv legge dem inn i skattemeldingen. Det er viktig at alle opplysninger er korrekte, slik at du får riktig fradrag.

Hvordan innberetter man fradrag for privatlån?

  • Logg inn på Skatteetaten: Gå til "Min skatt" på skatteetaten.no.
  • Gå til seksjonen om lån: Finn seksjonen under "Bank og lån" hvor du kan legge inn opplysninger om privatlånet ditt.
  • Legg inn opplysningene: Skriv inn de totale rentene du har betalt, samt lånebeløpet. Sørg for at alle tallene er korrekte slik at du får riktig fradrag.
  • Vent på beregningen: Skatteetaten vil automatisk beregne fradraget ditt basert på opplysningene du har lagt inn.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Viktige ting å huske:

  • Fradrag gjelder kun for renter, ikke for selve lånebeløpet.
  • Hvis det skjer endringer i lånet eller tilbakebetalingen, må du sørge for å oppdatere skattemeldingen din.
  • Sørg for å ha nødvendig dokumentasjon klar, som for eksempel låneavtale og kontoutskrift som viser at du har betalt rentene.

Hvis du er usikker på hvordan du korrekt innberetter opplysningene dine, eller om du vil sikre at du får maksimalt fradrag, kan du prøve vår tjeneste hos TaxHelper. Vi sørger for at alt blir innberettet korrekt og uten feil, slik at du ikke går glipp av fradragene dine.