Skatten på feriepenger

Aske Buemann

CEO & medgründe

Skatt av feriepenger

Det korte svaret er ja. Du betaler skatt av feriepengene dine, da feriepengene inngår i din skattepliktige inntekt på lik linje med annen lønnsinntekt. Du betaler altså skatt av feriepengene dine, uansett om du utbetaler pengene i opptjeningsåret eller i ferieåret, som er året etter.

Skattefri utbetaling av feriepenger

Feriepengene utbetales trekkfritt, men det betyr ikke at de er skattefrie. Som utgangspunkt fungerer skattesystemet slik at man betaler forskuddsskatt i 10,5 måneder i året. For at dette skal være mulig, betyr det at man betaler mer i skatt i disse 10,5 månedene sammenlignet med hvis skatten ble fordelt over alle 12 måneder. Man må dermed hente inn 1,5 måneds skatt i de øvrige månedene. Dette betyr i praksis at det ikke trekkes skatt i juni, når de fleste tar sommerferie, og i desember, slik at man har flere penger til juletiden. Les mer om halv skatt her: Hva er halv skatt

Feriepenger i opptjeningsåret eller ferieåret?

  • Ferieåret: Ferieåret er året etter det året hvor man har opptjent sine feriepenger.
  • Opptjeningsåret: Opptjeningsåret er det året hvor man løpende opptjener sine feriepenger.

Eksempel:
Hvis du opptjener feriepenger i 2024 (opptjeningsåret) og tar ferie i 2025 (ferieåret), vil feriepengene bli utbetalt i 2025.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Hva er forskjellen på ferieåret og opptjeningsåret?

Ved utbetaling i ferieåret vil feriepenger erstatte lønnen, og det blir som forklart ikke trukket direkte skatt. Hvis man derimot må få pengene utbetalt i opptjeningsåret (året før ferieåret), er arbeidsgiveren forpliktet til å trekke skatt direkte av feriepengene. Dette kan for eksempel skje ved avslutning av arbeidsforhold.

Regler for senioruken

Når en arbeidstaker fyller 60 år, tildeles vedkommende en ekstra ferieuke hvert år. Denne ekstra uken er skattepliktig og behandles som ordinær lønn.