Aksjegevinst eller aksjetap

Aske Buemann

CEO & medgründer

Når du investerer i aksjer, er det viktig å forstå hvordan skatt på aksjegevinst og fradrag på aksjetap fungerer. Både gevinst og tap fra aksjesalg påvirker skatten din, og det er essensielt å holde oversikt for å unngå feil i skattemeldingen. I dette innlegget gir vi deg en oversikt over hva aksjegevinst og aksjetap er.

Hva er aksjegevinst 

Aksjegevinst er den økonomiske gevinsten du oppnår når du selger aksjer til en høyere pris enn det du kjøpte dem for. Denne gevinsten er forskjellen mellom kjøpsprisen og salgsprisen på aksjene. Hvis du har kjøpt aksjer til en lavere pris og deretter solgt dem til en høyere pris, har du tjent penger på aksjene, og dette kalles aksjegevinst.

Aksjegevinsten er skattepliktig, og du må rapportere den i skattemeldingen.

Hva er aksjetap 

Aksjetap oppstår når du selger aksjer for en lavere pris enn det du kjøpte dem for. Det vil si at du har hatt et økonomisk tap fordi salgsprisen var lavere enn kjøpsprisen.

Aksjetap kan føres som et fradrag i skattemeldingen, noe som betyr at du kan redusere den skattepliktige inntekten din med tapet. Dette kan bidra til å redusere skatten du må betale det året du har solgt aksjer med tap.

Hvorfor er det viktig? 

Å forstå hvordan skatt på aksjegevinst og fradrag på aksjetap fungerer er viktig for å sikre at du betaler riktig skatt og får maksimalt ut av fradragene dine. Feilberegning kan føre til unødvendige skatteutgifter eller tapte fradrag. Det er derfor essensielt å være nøyaktig med rapporteringen i skattemeldingen.

For mer detaljert informasjon om skattesatser og hvordan du kan håndtere aksjegevinst og aksjetap, se vårt blogginlegg: Satser på aksjegevinst og aksjetap.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her