Skattefradrag for pengegaver

Aske Buemann

CEO & medgründer

Pengegaver til veldedige formål kan gi deg skattefradrag i Norge, både til innenlandske og utenlandske organisasjoner. For å få dette fradraget er det noen spesifikke regler du må følge. Her er en oversikt over hvordan du kan få fradrag for dine pengegaver, og hva du bør være oppmerksom på.

Innenlandske organisasjoner

Hvis du har donert minimum 500 kroner til en frivillig organisasjon eller et tros- og livssynssamfunn i Norge, kan du få fradrag for gaven din. (2023) Organisasjonen må være godkjent av Skatteetaten, og beløpet blir normalt automatisk rapportert i skattemeldingen.

Utenlandske organisasjoner

Du kan også få fradrag for pengegaver til utenlandske organisasjoner og tros- og livssynssamfunn innenfor EØS-området. Forutsetningen er at organisasjonen er godkjent av Skatteetaten. Vær oppmerksom på at disse gavene ikke automatisk oppgis i skattemeldingen, så du må selv legge dem til manuelt. Sørg for å ha kvitteringen klar, da du kan bli bedt om å dokumentere gaven.

Hvordan registrerer man pengegaver i skattemeldingen?

For de fleste pengegaver til godkjente innenlandske organisasjoner vil beløpet være forhåndsutfylt i skattemeldingen, siden organisasjonene rapporterer det direkte til skattemyndighetene. Hvis det mangler opplysninger, bør du kontakte organisasjonen og be dem sende inn korrekte opplysninger.

Utenlandske organisasjoner

Når det gjelder utenlandske organisasjoner, må du selv registrere beløpet i skattemeldingen. Gå inn på det relevante feltet og velg den organisasjonen du har gitt penger til. Husk at organisasjonen må være godkjent av Skatteetaten for å få fradraget.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Viktige ting å være oppmerksom på

  1. Maksimalt fradrag på 25.000 kroner (2023): Du kan maksimalt få fradrag for pengegaver på 25.000 kroner i alt per år.
  2. Fradraget kan ikke fordeles fritt mellom ektefeller: Hvis fradraget ved en feil er registrert på én av ektefellene, må du kontakte organisasjonen og få dem til å rette opplysningene, slik at fradraget blir fordelt korrekt.
  3. Utenlandske organisasjoner: Gaver til organisasjoner innenfor EØS-området må selv rapporteres, da de ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Husk å oppbevare kvitteringen.
  4. Beløp over 10.000 kroner: Hvis du har donert over 10.000 kroner på årsbasis, må betalingen være foretatt via bank for at fradraget skal være berettiget. (2023)

Ved å følge disse retningslinjene kan du sikre at du får mest mulig ut av pengegavene dine, samtidig som du drar nytte av skattefradraget. Husk alltid å dobbeltsjekke skattemeldingen og kontakte organisasjonen hvis opplysninger mangler eller er feil.