Skatteguide for studenter

Aske Buemann

CEO & medgründer

Mange unge synes det kan være utfordrende å forstå skattemeldingen. Hva inneholder skattemeldingen? Hvilke fradrag kan man få? Hva bør man være ekstra oppmerksom på?

Dette er spørsmål som ofte dukker opp blant unge og studenter. I dette innlegget vil vi besvare disse spørsmålene og gi deg en veiledning for hvordan du best håndterer skattemeldingen.

Hva er skattemelding?

Skattemeldingen er en oversikt over din inntekt, fradrag, formue og gjeld fra det foregående året. Den viser hva du har tjent, hvor mye du har betalt i skatt, og om du har rett på fradrag eller må betale mer skatt.

Når blir den tilgjengelig?

Skattemeldingen sendes ut i løpet av mars/april, og det er viktig å gå gjennom den nøye. Skatteetaten har mange opplysninger om deg, men ikke alle. For å sikre at du betaler riktig skatt, er det viktig å kontrollere skattemeldingen. Endringer må gjøres før fristen.

Fristen for å sende inn skattemeldingen er 30. april (2024)

Hva bør man være ekstra oppmerksom på når man går gjennom skattemeldingen?

Når du går gjennom skattemeldingen, er det spesielt viktig å sjekke at alle opplysninger om inntekt, fradrag og gjeld stemmer. Her er noen ting du som student bør være ekstra oppmerksom på:

Inntekt fra deltidsjobber: Sjekk at all inntekt fra deltidsjobber er korrekt registrert. Feil eller manglende inntektsopplysninger kan føre til at du enten betaler for mye eller for lite skatt.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Fradrag du bør kjenne til som student:

  • Boligsparing for ungdom (BSU):
    Er du under 34 år og har skattepliktig inntekt, kan du få 10 % i skattefradrag på det beløpet du setter inn på BSU-kontoen din (2023).
    Eksempel: Hvis du setter inn 25 000 kroner, får du 2 500 kroner i skattefradrag.
  • Reisefradrag:
    Hvis du bor langt nok unna jobben din, kan du potensielt få fradrag for reiseutgifter mellom hjemmet og arbeidsplassen. Dette gjelder dersom avstanden er over 32 km. Det gis en sats per kilometer, som kan resultere i betydelige fradrag dersom du pendler.
  • Foreldrefradrag:
    Har du barn, kan du få fradrag for kostnader knyttet til barnepass og kjøring til og fra fritidsaktiviteter. Fradraget gjelder for dokumenterte kostnader til barnehage, SFO eller dagmamma.

Les mer om de 5 mest oversette fradragene her: 5 tips til skattemeldingen

Har du flere arbeidsgivere?

Hvis du har flere arbeidsgivere, er det viktig å sørge for at kun din primære arbeidsgiver bruker tabelltrekk, mens de andre arbeidsgiverne skal bruke prosenttrekk.

Hvis flere arbeidsgivere bruker tabelltrekk, risikerer du å måtte betale restskatt fordi du vil ha betalt for lite skatt gjennom året.

Les mer om skattekort, tabelltrekk og prosenttrekk her: Hva er et skattekort