Hva er halv skatt?

Aske Buemann

CEO & medgründer

Halv skatt betyr at det kun blir trukket halvparten av din normale skatt i enten november eller desember, avhengig av hva arbeidsgiveren velger. Det er imidlertid viktig å forstå at måneden ikke er skattefri. Halv skatt er mulig fordi det trekkes mer skatt i de øvrige månedene av året, slik at den samlede skatten forblir uendret. I praksis betaler man derfor skatt i 10,5 måneder i stedet for 12. Dette gjelder også ved trekk av feriepengeutbetalinger i juni eller juli, og halv skatt ved den siste eller nest siste lønnsutbetalingen før jul.

Er lønnen i november eller desember skattefri?

Det er en vanlig misforståelse at lønnen i november eller desember er skattefri. Halv skatt betyr bare at du har betalt mer skatt i løpet av året, slik at du kan få mindre trukket i november eller desember.

Hva er ideen bak halv skatt?

Formålet med halv skatt er å gi arbeidstakere litt ekstra økonomisk frihet i juletiden. Ved å redusere skattetrekket i en av årets siste måneder får du flere penger mellom hendene til julegaver, mat og andre utgifter.

Hvordan gjennomføres halv skatt i praksis?

For ansatte med månedslønn og pensjon benyttes halv skatt på lønnen i november eller desember, avhengig av arbeidsgiverens beslutning.

Spesielle regler gjelder for andre lønnsmodeller:

  • For ansatte med 14-dagers lønn kan enten den siste lønnen i november eller den første lønnen i desember utbetales uten forskuddstrekk.
  • For timelønnede eller de som får lønn per dag eller uke, gjelder skattefritak for opptjeningsperioden i de siste to ukene av november eller fra siste uke i november til første uke i desember.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Vær oppmerksom ved jobbytte i november/desember

Hvis du skifter jobb rundt månedsskiftet november/desember, må du være oppmerksom på at begge arbeidsgivere kan velge å trekke halv skatt. Hvis din tidligere arbeidsgiver trekker halv skatt i november, og din nye arbeidsgiver gjør det samme i desember, kan du ende opp med å måtte betale restskatt. Les mer om restskatt her: Hva er restskatt