Hva er restskatt

Aske Buemann

CEO & medgründer

Hva er restskatt?

Restskatt er beløpet du skylder til Skatteetaten dersom du har betalt for lite skatt i løpet av året. Dette skjer når forskuddsskatten som er trukket fra lønnen din ikke dekker det totale skattebeløpet du skylder.

Hvorfor får man restskatt?

Det kan være flere årsaker til at man må betale restskatt. Det skyldes sannsynligvis at tallene som er oppgitt i skattemeldingen ikke stemmer overens med det som ble beregnet i skattekortet. Du kan sammenligne tallene i skattekortet med skattemeldingen for å se om de samsvarer.

Her er noen vanlige grunner til at man får restskatt:

  • Du har betalt mindre i renter på et lån enn hva som er oppgitt på skattekortet, og dermed fått for mye fradrag.
  • Du har tabelltrekk og flere arbeidsgivere. Se vår blogg: Hva er et skattekort.
  • Ditt skattekort har ikke korrekt reflektert din faktiske inntekt, så du for eksempel har hatt en for lav trekkprosent i løpet av året.
  • Din livssituasjon har endret seg, og du har glemt å oppdatere skattekortet.

Hvordan betaler man restskatten?

Når du får en restskatt, vil du motta en faktura med betalingsinformasjon fra Skatteetaten. Det er viktig å betale innen fristen, for hvis du ikke gjør det, vil det påløpe forsinkelsesrenter som øker frem til beløpet er betalt. Hvis du fortsatt ikke betaler, kan Skatteetaten trekke beløpet fra lønnen eller pensjonen din.

Du kan se aktuelle skattesatser i vår blogg: Restskatt satser for 2024.

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Kan man redusere restskatten sin?

Ja, det kan du potensielt gjøre dersom du ikke har benyttet alle fradrag du har krav på. Hvis du er usikker på hvordan du skal rapportere opplysningene dine korrekt, eller hvis du vil sikre at du får maksimale fradrag, kan du prøve vår tjeneste hos TaxHelper. Vi sørger for at alt blir rapportert korrekt og uten feil, slik at du ikke går glipp av de fradrag du har krav på.