En enkel guide til skatt

Aske Buemann

CEO & medgründer

I Norge er skattesystemet fundamentet for at samfunnet skal fungere. Det er takket være skatten at vi har et velferdssystem der alle har tilgang til skole, helsetjenester og andre offentlige tjenester. Men hvordan fungerer egentlig skattesystemet, og hvorfor er det så viktig?

Hvorfor betaler man skatt?

Skatt er den primære måten staten finansierer fellesgoder på. Det betyr at når du betaler skatt, bidrar du til å sikre at det finnes penger til helsevesenet, utdanning, veier, offentlig transport og mye mer. Kort sagt går skatten din til å sikre velferd for alle i samfunnet.

Hvordan betaler man skatt?

Skattesystemet i Norge består både av direkte og indirekte skatter:

  • Direkte skatt
    Direkte skatter, som inntekts- og formuesskatt, beregnes direkte fra det du tjener eller eier. For eksempel betaler du inntektsskatt av lønnen din, renter på bankinnskudd og eventuell formue. Du betaler en prosentdel av inntekten din i skatt, og dette beløpet trekkes automatisk fra lønnen din av arbeidsgiveren.
  • Indirekte skatt
    Indirekte skatter, som merverdiavgift (MVA), legges på når du kjøper varer og tjenester. For eksempel, når du kjøper en genser, vil 25% av prisen være MVA, som går direkte til staten. Denne typen skatt betales altså på forbruk, ikke på inntekt.

Hvorfor betale skatt?

Det norske velferdssystemet bygger på prinsippet om at alle bidrar til fellesskapet. Når vi betaler skatt, bidrar vi til at alle i samfunnet har tilgang til essensielle tjenester som utdanning og helse. Skatten sikrer at vi har et trygt og stabilt samfunn, hvor vi kan få hjelp om vi blir syke, eller hvor barna våre kan gå på skole.

Skattekortet

For å kunne betale riktig skatt, må du ha et skattekort. Dette kortet viser hvor mye arbeidsgiveren din skal trekke i skatt fra lønnen din. Hvis du tjener under et visst beløp, kan du få et frikort, som betyr at du ikke betaler skatt på inntekten din. Les mer om skattekortet her: Hva er et skattekort

Vil du ha mer penger tilbake på skatten?

Det tar bare noen få minutter å prøve TaxHelper, og du får i gjennomsnitt 3.058 kroner ekstra tilbake på skatten.
Samtidig betaler du kun hvis du sparer penger.

Begynn her

Skattemeldingen

Skattemeldingen er en årlig oppsummering som Skatteetaten utarbeider og som viser hvor mye du har tjent i løpet av året. Her blir det også oppgitt hvor mye skatt du allerede har betalt. Det er viktig å sjekke skattemeldingen for å sikre at alle fradrag som kan redusere skattepliktig inntekt, er med. Dette kan hjelpe deg med å unngå å betale for mye i skatt.
Les mer om skattemeldingen her: Hva er skattemeldingen?

Skatteoppgjør

Når skattemeldingen er ferdig behandlet og eventuelle rettelser er gjort, mottar du ditt skatteoppgjør. Dette er den endelige oppstillingen hvor du kan se om du får penger tilbake eller om du må betale restskatt. Hvis du har restskatt, er det spesifikke frister og regler du må være oppmerksom på. Les mer om restskatt her: Hva er restskatt